Monday, April 6, 2009

nasi ayam+honey roasted chicken


nasi ayam kali ni aku guna beras wangi mmg best...my daughter suka...ni resepinya...

untuk nasi:
  1. beras wangi (untuk 5 org makan)
  2. 1 sudu besar butter
  3. 5 ulas bwg putih + 6cm halia(blend)
  4. 2 helai daun pandan
*basuh beras bersih2 n toskan...kemudian tumis b.putih+halia bila naik bau masukkan beras..goreng beras bersama tumisan td selama lima minit.kemudian masukkan air mengikut sukatn beras untuk mask nasi.

untuk perapan ayam:-\

  1. 1ekor ayam
  2. 1cwn madu
  3. 1 sudu kecil gula
  4. 1sudu kecil garam
  5. sos tiram
  6. kicap manis
  7. #1 labu b/putih
  8. #10cm halia (lg bnyak lg best)
#blend
*basuh ayam kemudian toskan...letak ayam dalam periuk kemudian masukkan kesemua bahan perapan ayam.perap selama 5 minit then rebus ayam perapan tersebut selama 10minit.kemudian toskan ayam tersebut ....masukkan dlm oven bakar sehingga masak.....air kicap rebusan ayam td jgn dibuang boleh digunakan sebagai kicap nasi ayam.masak lagi sekali air rebusan kicap tu tmbahkan air dan perasa secukupnya.bila dah menggelegak msak la tuuu...

utk smbal:
  1. 5 biji cili burung
  2. 2 biji cili merah
  3. 2ulas bwg putih
  4. 2 ulas halia
  5. sedikit gula
  6. sedikit garam
  7. 1/2 sudu kecil cuka
  8. 1/2 cwn air
*blend kesemuanya....siap

utk sup:
  1. 4 gelas air
  2. ambik kaki ayam untuk stok/optional guna pati kiub ayam
  3. 2 ulas b.putih(diketuk)
  4. 2cm halia(dketuk)
  5. daun bawng
  6. daun sup
  7. garam secukup rasa
*rebus bahan 1-4...apabila mendidih dan hampir masak masukkan garam+daun bwg+daun sup..siap..

tmbahan ulam-salad n timun....:)




No comments:

Post a Comment